Hjälp oss att samla berättelser om påskfirande förr!

I Värmlands Museums samlingar finns foton, påskbrev och föremål som visar hur påsken har firats i olika tider. För riktigt länge sedan var Blåkullafärder något som togs på största allvar. Nu är påskkärringar och påskharar på skoj, men många minns en tid då långfredagen var allvarsam. Fram till 1969 var offentliga nöjen som biografer och dans enligt lag förbjudna den dagen.

Påskort i Värmlands Museums samlingar.

Nu ber vi värmländska skolklasser att hjälpa oss att hitta fler berättelser om påskfirande. Du som lärare kan be dina elever att fråga en äldre släkting eller bekant, och skriva ner några rader om vad de berättat. De minnen vi får in kommer att sparas till eftervärlden via portalen Minnen.se. Inga personuppgifter publiceras, förutom förnamn (riktigt eller fingerat) och ålder.

De frågor vi vill ha svar på är:

Klädde ni ut er till påsk när du var liten? Hur?

Delade ni ut påskbrev? Hur gick det till?

Minns du något annat särskilt från påsken?

Den som svarar måste inte vara jättegammal, även modernare minnen är av intresse. Barn som inte har tradition att fira påsk i familjen får gärna istället be en släkting berätta om minnen från någon annan högtid – var det något särskilt som barn brukade tycka var kul?

Vill din klass vara med och samla minnen? Hör av dig så berättar vi mer! Maila till liza.hermansson@varmlandsmuseum.se

Påskfirande i Karlstad 1934.