Dubbel vernissage på museet

Lördag 27 november öppnar två nya utställningar på Värmlands Museum. Det blir en dag fylld med program och såklart vernissage där Värmlands landshövding, Georg Andrén, invigningstalar kl 13.

Ord om Värmland

Visas 27 nov–15 maj 2022

Värmland är den jungfruliga provinsen med djupa skogar och blänkande vattendrag. Värmland är vildmark, ängar, gränsland och järnbärarland. Värmland är ett skimrande sagolandskap och ett minnets landskap. Värmland är rostbälte, avfolkningsbygd och isolering, men samtidigt en önskedröm och en brottsplats.

Vad är värmländskhet, hur ser kynnet ut? Det soliga och det stolliga. Det dråpliga och det deppiga. Hur har det skildrats som självbild och i utifrånperspektiv. Den här utställningen handlar om hur landskapet har gestaltats och beskrivits i litteraturen och hur det i sin tur har skapat de föreställningar som finns om regionen och dess invånare. 

Läs mer om utställningen här

En jul i miniatyr

Visas 27 nov–9 jan 2022

Traditionsenligt visas Berith Bergströms tittskåp på museet i juletid. Tittskåpen, tillverkade för försäkringsbolagets Skandias julskyltning 1953, visar hennes barndomsjular på Bosjö bruk utanför Filipstad. Vi får följa julförberedelserna som tvättbyk på isen, julbak och korvstoppning, fram till själva julaftonskvällen.

Läs mer om utställningen här