Anna Clarén aktuell med utställning och ny fotobok

Den 21 april öppnar en ny fotoutställning på Värmlands Museum i Karlstad, med fotografier av dokumentärfotografen och konstnären Anna Clarén – som nyligen fått ta emot hederspris i Årets bild. Samtidigt som utställningen öppnar kommer hon också ut med en ny fotobok på Bokförlaget Max Ström. Utställningen Need to be needed visas till och med 10 september.

Anna Clarén har med sitt personliga och intima bildspråk under de senaste decennierna förnyat bildjournalistiken. Som en av huvudlärarna på Nordens Fotoskola, Biskops Arnö har hon undervisat och inspirerat en hel generation unga fotografer.

– Min bildvärld föds i vardagen, i det allra närmsta. I denna förtroliga sfär – det alldagliga, näst intill oansenliga – vill jag se och lyfta fram det storslagna, säger Anna Clarén.

I utställningen Need to be needed får vi följa med in i hennes personliga universum. Bildserierna sträcker sig över närmare tjugo år och förenas i en vilja att fånga komplexiteten i vår existens, det vackra och det hotfulla, det skrämmande och sköra. Bilder är bekanta och vardagliga men rymmer otaliga berättelser om att vara människa.

Anna Clarén räknas till de mest inflytelserika samtida fotograferna i Sverige. Hennes bok och utställning Holding, 2006 vann pris för bästa fotobok i landet och har följts av flera stora fotografiska serier; Puppy Love, 2009, Close to home, 2013, When everything changed, 2018 och i år Need to be needed.

21 apr – 17 sep