Tis 09 jul, kl 13:00

Vandring: I traditionsbärerskan Kaisa Vilhuinens spår 

Den 9 juli möts vi för att vandra i Kajsa Vilhuinens spår. Hon levde i den värmländska finnskogen under åren 1855–1941 och lär ha varit en stor traditionsbärerska, tietäjä. Hon var kunnig inom traditionell läkekonst och örtmedicin. Hon kände till och kunde forna dagars besvärjelser och visdom och hon var en av de sista som behärskade det finska språket. Kaisas minne har hedrats genom att namnge ett litteraturpris efter henne. Föreningen för Sverigefinska Skribenter delar sedan 2005 ut Kaisa Vilhuinen-priset till en författare som skriver på finska och bor i Sverige. 

Utöver berättelser ur Kaisas liv får du under vandringen höra om ett antal växter och träd och om deras användningsområde inom folkmedicin och folktro kopplat det skogsfinnska.  

 

När: 9/7 kl 13:00

Plats: Vi möts på parkeringen, Mattila Fritid, och går tillsammans till Kaisas torpruin. Turen avslutas med örtte och kaka med anknytning till Finnskogen vid Mulltjärns badplats.  

Vad som ingår i priset: Guidad vandring, Finnskogsfika (örtte och kaka). Turen tar cirka 2 timmar.  

Pris: 395 kr/person inkl. bokningsavgift 

Museet håller en serie guidade turer i samarbete med Ulrika Jäger. Hennes metod är att studera dåtid för att kunna integrera gammal kunskap till något vi har bruk för idag och i framtiden, framförallt inom den kvinnliga sfären.

Ulrika Jäger är fil. kand i etnologi, örtpedagog och Skogsguide med inriktning på Finnskogens natur och kultur. Hon håller föreläsningar och har kurser med inriktning på folktro, folkmedicin och kvinnors historia.