Ons 18 okt, kl 18:30

Music for the eyes: Gunnar Hedes saga (Selma Lagerlöf) med musik av Matti Bye m.fl.

Music for the eyes – filmvisning och livemusik 18 oktober på Värmlands museum 18.30

 

Matti Bye (piano och celesta), Anna Lindal (fiol) och Johan Berthling (kontrabas) spelar till filmen ”Gunnar Hedes saga” (1923) som är en dramatisering av Selma Lagerlöfs ”En herrgårdssägen”.

Matti Bye är kompositör och pianist, född i Stockholm, 1966. Han började sin bana med att spela klarinett, fiol och kontrabas men med pianot har Matti Bye funnit det instrument som motsvarar hans musikaliska temperament, med dess många lager av suggestiv melankoli och vindlande drömlandskap. Matti spelade redan för tjugofem år sedan egenkomponerad musik på piano till stumfilmer på cinemateket i Stockholm vilket i sin tur ledde honom vidare till en rad olika samarbetsprojekt och till att arbeta med nyproducerad film. Det är ingen överdrift att påstå att Matti Bye är en helt unik musiker och tonsättare.

Bye har komponerat ny musik till Mauritz Stiller´s stumfilmsklassiker Körkarlen (1921) och Gösta Berlings saga (1924). Han är en eftersökt kompositör för filmmusik, till exempel har han skrivit musik till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och Fredrik Edfelt’s ”Faro” gav honom en Guldbagge för bästa filmmusik.

Matti Bye är även verksam som solopianist och ensemblemusiker. Genom åren har han mottagit flera priser och nomineringar – bland annat det nordiska filmpriset Harpa, Selma Lagerlöf´s Mårbackapriset och inte mindre än två Guldbaggar.

Den 18e oktober spelar Matti Bye tillsammans med Anna Lindal, en av Sveriges främsta violinister och kontrabasisten Johan Berthling till stumfilmen Gunnar Hedes saga. Filmen handlar om Gunnar Hede som förlorar sitt förstånd och vi får följa hur hans livs kärlek kämpar för att hjälpa honom tillbaka. Föräldrauppror, konstnärsdrömmar och frågor om ont och gott syns i denna dramatiska bearbetning av Selma Lagerlöfs klassiker ”En herrgårdssägen”.

Konsertserien Music for the Eyes är ett samarbete mellan Värmlands Museum och föreningen Music for the Eyes med stöd av Kulturrådet.

Ur Gunnar Hedes saga från 1923.