Fre 06 okt, kl 19:00

Live på museet: Hederosgruppen

Hederosgruppen startades 2018 av pianisten Martin Hederos, detta unikum i musiksverige som verkar röra sig till synes obehindrat mellan olika genrer och samarbeten. Runt sig har han samlat några av landets mest namnkunniga och egensinniga musiker och gruppen blev snabbt ett gemensamt projekt där alla bidrar med kompositioner och sätter sin prägel på musiken. Fredag 6 oktober kommer de till Värmlands Museum i Karlstad för en konsert.

Sedan starten har Hederosgruppen turnerat i Sverige, spelat i SVT och givit ut två album. Storstrejk gavs ut 2020, blev Grammisnominerad och fick strålande recensioner. Det andra albumet, Ståplats, kom 2022 och vann också Grammis för årets jazz. Dessutom förärades det med Manifestpriset för årets bästa jazzskiva.

Boka biljett till konserten via Tickster.com.

Om Hederosgruppen

Andreas Sjögren – sax, basklarinett
Konrad Agnas – trummor
Martin Hederos – piano, klaviaturer
Josef Kallerdahl – bas
Emil Strandberg – trumpet

Det är ett brokigt gäng och musiken som kommer ut är just det, brokig. Smäktande psalm och folkig pop får samsas med somaliskt sväng, stram bossa eller otippad bebop. Men jo, Hederosgruppen är ändå jazz och musiken hålls samman av ett sound som mejslats fram under ett antal timmar på scen och i replokalen. Ett sound som kännetecknas av en sorts gemensam otålighet och bångstyrighet, en strävan efter att varje konsert ska bli speciell och elektrisk.

Pressröster

”Musiken är både allomfattande och lättbegriplig. Här ryms lager på lager av medlemmarnas lyssningsvanor: rullande boogiewoogie, fri improvisation, flipprig bebop, fräck funk, stänk av afrikanskt och en massa annat som är omöjligt att bena ut. De återvänder alltid till en distinkt och sångbar melodi.”–DN

Jag blir upplivad. Ostyrigt, kaxigt, lojt” ”Det går utmärkt att strunta i associationerna, Hederosgruppengör musik som är tydligt här och nu”–SvD

”Hederosgruppen, en smärre glädjechock, ge oss mer!”–VF