23 feb 2024 - 28 apr 2024

Samtidigt i Värmland

Fotografier som tas idag skriver vår gemensamma historia imorgon. Men vilka bilder sparas egentligen för eftervärlden? Oftast är det spektakulära händelser, det enastående och fantastiska eller det dramatiska som förevigas. Men ibland är det värt att stanna upp i vardagen, ta en kort paus och spara på stunden precis som den är. Museer samlar på berättelser. Här får du möta människor fångade i ett omfattande dokumentärt bildmaterial skapat av Värmlands Museums fotograf Lars Sjöqvist under 15 års tid. Dokumentationen i sin helhet kommer att sparas för framtiden och föra vår historia vidare. Den utgör ett viktigt tidsdokument för kommande generationer.

Hammarö. Kl 07.55, 1 oktober 2013. Hanna förbereder en av tävlingshästarna för den långa resan mot Skåne.

Bilderna i utställningen är fotograferade i alla Värmlands 16 kommuner. De förevigar och speglar ett antal värmlänningar i deras vardag. Varje berättelse kan ses som representant för sin tid. Berättelserna är geografiskt spridda över landskapet och innehåller personporträtt och kortare möten, men även större skeenden som ständigt pågår. Genom att ge perspektiv kan berättelserna bidra till att öka förståelsen för oss själva och vår omvärld.

Stöllet, kl 11.06, 6 oktober 2016. Takterna som svenskalärare sitter i när Gunilla lär de nyanlända migranterna grunderna i svenska.

Hur går funderingarna i en skogsmaskin i nordligaste Bograngen? Vad gör en pistolskytt och hobbypoet i Charlottenberg om dagarna? Hur lägger man upp träningspassen på skidgymnasiet i Torsby? Hur ser framtiden ut för en solcellsmontör? Hur påverkades livet för en pensionerad svensklärare när Värmlandsporten fylls av nyanlända?

Fotograf Lars Sjöqvist / Värmlands Museum.