05 mar 2016 - 07 apr 2016

Okänt land

OKÄNT LAND

är en konstvideoinstallation skapad av filmaren Evelyn Frankel och tonsättaren Micaela Hoppe. Det är en närmast drömlik skildring av människans sökande och livsval som både inspirerats av och iscensatts bland rykande spånhögar och skorstenar i fabriksmiljön på Rottneros Bruk utanför Sunne. Verket har vuxit fram i ett intuitivt konstnärligt samarbete där film och musik fått korsbefrukta varandra. Filmen, eller snarare filmerna, visas på tre separata dukar som formar ett audiovisuellt rum. Tre parallella handlingar vävs samman i en. Musiken består av sopransaxofon, solo-violin, stråkorkester, kör och slagverk. Verket är 9 minuter långt och spelas i loop, med musik via hörlurar. Kuben har plats för två sittande åhörare i taget.

På gamla handritade kartor användes beteckningen Terra inkognita för områden som ännu var outforskade och okänt land. På samma sätt har varje människa sin egen karta, och sitt eget sökande. En resa som börjar i det kända och vidare ut i det okända.

Filmaren Evelyn Frankel (f. 1968) är bosatt i Västra Ämtervik i Värmland. Hon har jobbat såväl som filmare och redigerare och undervisat i film sedan 1996. Hennes senaste filmproduktioner är inom dokumentär- och musikvideo-genren.

Tonsättaren Micaela Hoppe (f. 1965) är bosatt i Västra Ämtervik i Värmland. Hon är självlärd inom musiken och hon skriver främst orkester- och kammarmusik i tonal, romantisk stil. Hennes verk har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Den 8 mars i år uruppförs hennes verk ’Blå berg skimrar i motljus’ av I Solisti Veneti, en av Italiens mest framstående kammarorkestrar, under ledning av den legendariske Claudio Scimone.

 

Evelyn Frankel och Micaela Hoppe har samarbetat tidigare. OKÄNT LAND är deras hittills mest omfattande produktion.
MEDVERKANDE
MANUS OCH REGI Evelyn Frankel och Micaela Hoppe
PRODUKTION Evelyn Film och M Hoppe Musikskrivningsbyrå
FOTOGRAF, KLIPPNING Evelyn Frankel
KOMPOSITÖR, LJUDLÄGGARE Micaela Hoppe
SKÅDESPELARE Annika Hulu, Evelyn Frankel, Micaela Hoppe, Magnus Skoglund, Ellinor Samuelsson Hoppe
MUSIKER Johnny Hedlund (sopransaxofon), Lars Audun Hadland (solo-violin, violin), Sophie Adamsson (sång), Marie Johansson (sång), Lisa Backman (sång), Oskar Persson (sång), Jakob Antonér (sång), Maja Björklin (violin), Björn Guo (viola), Nina Granat (violoncello), Robert Henriksson (kontrabas), Mika Olovsson (timpani, slagverk)
MUSIKALISK LEDNING Lars Audun Hadland
INSPELNING, MIX, MASTER Kalle Widén, Rasmus Andersson (master)
STORT TACK TILL Rottneros Bruk, Peter Sörensen och Musikhögskolan Ingesund

Logos : Konstfrämjandet, Region Värmland, Evelyn Film, Hoppe Musikskrivningsbyrå