02 sep 2020 - 31 jan 2021

Dorothea Lange

Dust and Dreams

I februari 1936 körde fotografen Dorothea Lange norrut genom Kalifornien. Vid det lilla samhället Nipomo passerade hon en skylt där det stod ”Pea-Pickers camp”. Lange var på väg hem, utmattad efter en månads arbete ensam på vägarna. Hon hade redan besökt mängder av arbetarläger och tagit hundratals bilder av människorna där. Ändå bestämmer hon sig för att vända om och köra tillbaka till lägret. Där möter hon den 32-åriga mamman Florence Owens Thompson och hennes barn. Lange tar 7 exponeringar av dem. Ett av dessa fotografier kom att bli känd under namnet Migrant Mother, en ikonisk bild av ”den stora depressionen” och ett av de mest spridda fotografierna i historien.

A camera is a tool for learning how to see without a camera.

– Dorothea Lange

Dorothea Lange (1895–1965) börjande sin yrkeskarriär som porträttfotograf, men hennes samhällsengagemang fick henne snart att lämna studion och söka sig ut i samhället med kameran. Hon anställdes – tillsammans med andra fotografer som Walker Evans, Arthur Rothstein och Gordon Parks – av The Farm Security Administration (FSA) för att dokumentera den krissituation som uppstått inom jordbruket på den amerikanska landsbygden. Detta statliga fotoprojekt skulle genom den dokumentära bilden visa upp ”Amerika för amerikaner” och öka stödet hos befolkningen för de skattefinansierade hjälpinsatser som riktades till fattiga jordbruksarbetare.

Toward Los Angeles, California. Mars 1937

I 1930-talets USA tornade mörka moln upp sig vid horisonten – både bildligt och bokstavligt talat. Den djupa lågkonjunkturen orsakade massarbetslöshet och fallande produktivitet. Samtidigt drabbades de stora stäppområdena i inlandet av extrem torka. Torkan fick jorden att omvandlas till damm som blåstes bort av vinden och bildade upp till 5 kilometer höga dammoln. De stora dammstormarna gjorde det omöjligt att bruka jorden. Mängder av jordbrukare fick överge sina gårdar och ge sig ut på vägarna för att hitta arbete och försörja sina familjer.

A very blue eagle. Along California highway. Nov 1936

Under fem år reste Dorothea Lange kors och tvärs över USA för att skildra dessa människors hårda levnads- och arbetsvillkor. Hon arbetade fram ett omfattande bildmaterial som berättar ingående om rädsla, förtvivlan och förlust. Men samtidigt finns där – bakom smutsen, fattigdomen och alla orättvisor – en känsla av styrka, stolthet och beslutsamhet hos dessa människor. I en tid med många paralleller till dagens världsläge: en ekonomi körd i botten, massarbetslöshet, miljöproblem och nattsvart framtidstro, kämpade de vidare och skapade en ny framtid åt sig själva.

Unemployed lumber worker goes with his wife to the bean harvest. Note social security number tattooed on his arm. Oregon.

Utställningen är producerad av Värmlands Museum

Credit: Dorothea Lange, Library of Congress, Prints & Photographs Division, FSA/OWI Collection

Missa inte denna interaktiv karta med fler är 90 000 bilder från det Amerikanska FSA projektet.