AKTUELLT

Trolovningen av Lena Cronqvist till Värmlands Museum

2016-05-20

I onsdags såldes det ikoniska verket Trolovningen av Lena Cronqvist genom Bukowskis Auktionsverk. Tack vare en mecenat kommer målningen att hänga på Värmlands Museum.

– Det är fantastiskt roligt. Jag är så glad. Lena Cronqvist är en stor konstnär, det är ett viktigt verk och den har naturligtvis ett alldeles särskilt affektionsvärde här i Värmland. Vi är oerhört tacksamma för den generositet som visats oss och ser fram emot att få visa den redan i sommar, säger Åsa Hallén, chef för Värmlands museum.

Trolovningen (1974-75) är ett av Lena Cronqvists mest kända verk.

– Det är en dröm för mig att ett sådant enastående verk får bli tillgängligt för alla. Målningen är lätt att ta till sig, samtidigt som det berättar så mycket om sin tid, om att vara konstnär, om att vara människa och om kärleken och livet, säger Anna Persson, chef för konstavdelningen på Bukowskis.

Verket är daterat 1974–1975 och föreställer Lena Cronqvist själv tillsammans med livskamraten Göran Tunström. Målningen är en parafras på Jan van Eycks berömda 1400-talsporträtt som bär samma titel. Lena Cronqvists målning är ett av det sena 1900-talets mest ikoniska svenska verk.

Läs mer om verket hos Bukowskis.