Att leva för ögonblicket

Gymnasiet och vuxenutbildning   Visning – 45 min

Här berättar vi historien om den lettiske konstnären Jāzeps Grosvalds. Hans målningar skildrar de dramatiska åren kring det första världskriget – en turbulent tid då världen förändrades i rasande takt. Då liksom nu spreds en pandemi över världen, samtidigt som tusentals människor tvingades fly undan militära invasioner.

Grosvalds reste kors och tvärs runt omkring i Europa och talade fem språk flytande. När första världskriget bröt ut tog han värvning i den ryska armén och från sin tillvaro vid frontlinjen skildrade har krigets vardag i läger, skyddsrum och skyttegravar.

Tack vare att han blev sänd på en militär expedition till mellanöstern får vi i hans måleri också se en annan sida av samma krig, där vi anar människors lidande i spåren av stormakternas rivalitet. Efter krigsåren återvände Jāzeps Grosvalds till Europa, men insjuknade i Spanska sjukan och dog i Paris bara 28 år gammal. Hans konst bevarades av hans systrar, som har skänkt över 300 verk till Värmlands Museum.

Pris: 500 kr | Max 25 elever

Boka visning


Gymnasiet och vuxenutbildning   Visning + workshop – 30 + 45 min

Jāzeps Grosvalds målade av sin omgivning mest i akvarell och det ska vi också göra! Vi provar på olika tekniker som att måla vått i vått och vått på torrt samt lite gouache på det. Första delen av workshopen testar vi oss fram för att sedan måla ett motiv som ligger nära elevernas vardag, precis som Jāzeps Grosvalds gjorde.

Pris: 800 kr | Max 25 elever

Boka visning + workshop