Aktiviteter & program

Långbans Gruvby erbjuder mycket vare sig du vill ta del av aktiviteter eller vill utforska platsen på egen hand. Museets aktiviteter är tillgängliga på sommarsäsongen under öppettiderna.

14 sep, kl 10:00
Geologins dag

Appen Värmlands Museum

I appen Värmlands Museum kan du lära dig mer om gruvområdet i Långban på egen hand. Under sommarsäsongen erbjuds quizguidningar men även utanför säsong finns mycket kul att upptäcka i gruvbyn.

Guidade visningar

Under sommaren erbjuder vi guidade visningar. Vardagar 10.30 och 14.00. Helg 11.00 och 14.00

Gruvutmaningen

Har du det som krävs för att bli en riktigt bra gruvarbetare? Ta en tur runt i Långban och svara på frågorna så fårvi se om du platsar i ett gruvlag.

Skattjakt

Med hjälp av mobilen kan du försöka hitta familjen Ericssons gömda skatt. Start vid receptionen.

Mineral LAB

Långban är världens mineralrikaste plats. I receptionen kan du låna slägga, skyddsglasögon och handskar och ge dig ut själv eller med hela familjen på de gamla högarna vid sjön för att leta mineraler. I Mineral LAB:et kan du sen undersöka dina fynd och kanske upptäcka att du funnit en helt ny art!

Vandring

Långbans Gruvby är en fascinerande miljö där industrihistoriska byggnader har fått nytt liv och naturen bjuder på sällsynta orkidéer, spegelblanka sjöar och tronande malmhögar. Området skiftar karaktär efter årstidernas och vädrets växlingar, varje stund har sin tjusning. Välkommen till en sagolik plats. Även om väggarna inte kan tala är det lätt att föreställa sig Långban från förr.

På området finns en markerad vandringsled som tar dig ut på naturreservatet Tibergs Udde, men det är väldigt vackert att även vandra genom den gamla gruvbyn, ner till Långbansjön och förbi det gamla samhället.

Fler besöksmål i närheten

Här kan du hitta fler besöksmål i Filipstads kommun.