Aktiviteter & program

Långbans gruv- och kulturby erbjuder mycket vare sig du vill ta del av aktiviteter eller vill utforska platsen på egen hand. Museets aktiviteter är tillgängliga på sommarsäsongen under öppettiderna.

Visningar

Under sommaren erbjuder vi guidade turer av området två gånger dagligen på vardagar; kl. 10:30 och kl 14:00. Under helger hålls guidad tur en gång dagligen, kl 14:00. Kostnad 80 kr inklusive inträde till utställningarna. Anmälan sker i receptionen.

Familjeaktiviteter

Skattjakt

Med hjälp av mobilen kan du försöka hitta familjen Ericssons gömda skatt. Start vid receptionen.

Mineralletning och LAB

Långban är en av världens mest mineralartsrika platser. I receptionen kan du låna slägga, skyddsglasögon och handskar och ge dig ut själv eller med hela familjen på de gamla högarna vid sjön för att leta mineraler. I Mineral LAB:et kan du sen undersöka dina fynd och kanske upptäcka att du funnit en helt ny art!

Vandring

Långbans gruv- och kulturby är en fascinerande miljö där gamla historiska byggnader har fått nytt liv och naturen bjuder på sällsynta orkidéer, spegelblanka sjöar och tronande malmhögar. Området skiftar karaktär efter årstidernas och vädrets växlingar, varje stund har sin tjusning. Välkommen till en sagolik plats. Även om väggarna inte kan tala är det lätt att föreställa sig Långban från förr.

På området finns en markerad vandringsled som tar dig ut på naturreservatet Tibergs Udde, men det är väldigt vackert att även vandra genom den gamla gruvbyn, ner till Långbansjön och förbi det gamla samhället.