Aktiviteter & program

Långbans gruv- och kulturby erbjuder mycket vare sig du vill ta del av aktiviteter eller vill utforska platsen på egen hand. Museets aktiviteter är tillgängliga på sommarsäsongen under öppettiderna.

10 jun – 20 aug
Långbans gruvby
10 jun – 20 aug
09 sep, kl 10:00

Appen Värmlands Museum

I appen Värmlands Museum kan du lära dig mer om gruvområdet i Långban på egen hand. Under sommarsäsongen erbjuds quizguidningar men även utanför säsong finns mycket kul att upptäcka i gruvbyn.

Gruvutmaningen

Har du vad som krävs för att bli en riktigt bra gruvarbetare? Ta en tur runt i Långban och svara på frågorna så fårvi se om du platsar i ett gruvlag.

Quiz-guidning

Gå en guidad tur hos oss så kan du i appen tävla mot de andra besökarna. Frågorna ställs av guiden under turen och du svarar i appen din mobil.

Skattjakt

Med hjälp av mobilen kan du försöka hitta familjen Ericssons gömda skatt. Start vid receptionen.

Mineralletning och LAB

Långban är en av världens mest mineralartsrika platser. I receptionen kan du låna slägga, skyddsglasögon och handskar och ge dig ut själv eller med hela familjen på de gamla högarna vid sjön för att leta mineraler. I Mineral LAB:et kan du sen undersöka dina fynd och kanske upptäcka att du funnit en helt ny art!

Vandring

Långbans gruv- och kulturby är en fascinerande miljö där industrihistoriska byggnader har fått nytt liv och naturen bjuder på sällsynta orkidéer, spegelblanka sjöar och tronande malmhögar. Området skiftar karaktär efter årstidernas och vädrets växlingar, varje stund har sin tjusning. Välkommen till en sagolik plats. Även om väggarna inte kan tala är det lätt att föreställa sig Långban från förr.

På området finns en markerad vandringsled som tar dig ut på naturreservatet Tibergs Udde, men det är väldigt vackert att även vandra genom den gamla gruvbyn, ner till Långbansjön och förbi det gamla samhället.

Fler besöksmål i närheten

Här kan du hitta fler besöksmål i Filipstads kommun.