Highlights ur samlingarna

Följ med på visning av utvalda verk ur museets konstsamling.

 


Liss Ericsson – Cellisten

Det verk av Liss Eriksson vi ska titta närmare på nu är en skulptur i brons som heter Cellisten från 1965. I sin konst försökte Liss Eriksson fånga olika sinnesstämningar genom mänskliga gestalter och i detta verk fann han inspiration i dikten Violoncellen av Erik Blomberg.


Gunhild Fryklund – Fångtransport

Nu har turen kommit till en oljemålning av Gunhild Fryklund som heter Fångtransport. Hon målade den 1947, alltså två år efter andra världskrigets slut. I sina målningar använder hon sig av en teknik där hon bygger upp bilden med hjälp av prickar, pointillism. Gunhild Fryklunds måleri har en allvarlig kraft. Det är som om hon vill komma åt något djupt i människans inre.


Bror Lindh – Säv, säv susa

Här visas oljemålningen Säv, säv, susa av konstnären Bror Lindh. Produktionsåret är okänt men förmodligen gjordes tavlan under andra halvan av 1890-talet eftersom modellen Ellen Hassel då var tonåring. Bakom motivet finns en spännande berättelse som baserar sig på en dikt av Gustaf Fröding som också har tolkats av Mando Diao, 2012.


Axel Törneman – Blinda på konsert

Här tittar vi närmare på är en oljemålning av Axel Törneman som heter Blinda på konsert. Törneman var i början av sin karriär som konstnär då han gjorde denna målning 1900, endast 20 år gammal. Men hans förmåga att fånga känslor finns redan där.

 

 

Sök i samlingarna