Torsby Finnskogscentrum

– Mitt i Finnskogen

Torsby Finnskogscentrum är den perfekta starten för ett besök till finnskogen i Värmland. Här möter du en bit unik nordisk historia. Förutom museet rekommenderas ett besök till någon av de världsunika finngårdarna i området. Vandra mellan bevarade finngårdar i storslagen natur och urskog. På flera platser serveras motti med fläsk och nygräddade våfflor. Vi guidar dig gärna ut i landskapet.

I den iögonfallande museibyggnaden i Lekvattnet berättar vi om de människor som genom århundraden rört sig i och befolkat det som kommit att kallas finnskogen. I en utställnings- och museiverksamhet belyser vi de finska nybyggarnas arv, men också andra grupper som bodde i och formade det gränslösa nordiska skogslandskapet. Här finns förutom utställningar, butik och café, en pysselhörna där barnen både kan rita, bygga och pyssla.

I museet finns ett bibliotek med arkiv som är fritt att nyttja vare sig du vill forska eller bara florera bland de drygt 4 000 titlarna som finns där. I databasen Digitalt Museum kan en rik samling fotografier studeras och över 1 300 finngårdar finns förtecknade i gårdsarkivet. Kanske finns just er släktgård omskriven?

Finnskogscentrum öppnade 1993 i Torsby herrgård under namnet Torsby Finnkulturcentrum på initiativ av dåvarande Karlstad Högskola, Värmlands Museum, Torsby kommun och Värmlands Hembygdsförbund. Sommaren 2013 flyttades verksamheten till Lekvattnet och en mer autentisk miljö mitt i den värmländska finnskogen.

Vill du ha mer tips på vad du kan se och göra i samband med ditt besök kontakta oss eller besök Visit Torsby.