Om Torsby Finnskogscentrum

Torsby Finnskogscentrum ligger som ett nav mitt ute i nordvärmlands finnskogar. I den spektakulära och prisbelönta byggnaden finns det utställningar, bibliotek och arkiv som alla berör och berättar om de människor som genom århundraden rört sig i och befolkat de som kommit att kallas Finnskogen.

Finnskogscentrum i Lekvattnet är startpunkten för ditt besök till Finnskogen som förutom museet kan innehålla besök till världsunika finngårdar, naturvandringar och  några klassiska smaker från det skogsfinnska köket.

I museet har vi även ett bibliotek och ett arkiv som är fritt att nyttja vare sig om man vill forska eller bara florera bland de dryga 4 000 titlarna på ämnet som finns där. I databasen Digitalt Museum kan en rik samling fotografier studeras och över 1 300 finngårdar finns förtecknade i arkivet. Inne på Finnskogscentrum finns det även en pysselhörna där barnen både kan rita, bygga och pyssla.

Vill du ha mer tips på vad du kan se och göra i samband med ditt besök så kan du antingen kontakta oss eller besöka Torsby Turistbyrås hemsida.

Historia

Finnskogscentrum öppnade 1993 i Torsby herrgård under namnet Torsby Finnkulturcentrum på initiativ av Karlstad Högskola, Värmlands Museum, Torsby kommun och Värmlands Hembygdsförbund. Torsby kommun tog initiativ till omlokaliseringen, och Värmlands Museum kunde se stora fördelar med ny en lokal och placering ut i landskapet. Upplevelsen av kulturarvet skulle stärkas om man befann sig i en autentisk miljö.