Den vita älgen

Som ett sagoväsen står den plötsligt där, den vita älgen, med de mörka granarna som fond och med dimslöjor kring de långa benen. Som tagen ur en mystisk John Bauer målning eller från en fantastisk saga skriven av Selma Lagerlöf.

De vita älgarna skapar uppmärksamhet och blir gärna föremål för fotografering vilket bidrar till att de kan bli oskygga för människor.

Det har funnits vita älgar i Värmland i drygt hundra år. Den första kända vita älgen som sköts i Värmland, en kviga, sköts 1903 i Lindfors. Idag finner vi dem mest i Värmlands västra delar. Det finns idag omkring 50–100 vita älgar i Värmland, men även i Dalsland och Bohuslän.

Varför är den vita älgen vit?

Det handlar inte om albinism vilket man kan tro, utan leucism. Leucism innebär att älgen kan producera färgämnet melanin, men inte lagra det, till skillnad mot albinism som innebär att djuret inte kan producera melanin överhuvudtaget. Oftast har de mörka ögon men de kan också ha en mer blå nyans och det också vanligt att pälsen inte är helvit utan färgad fläckvis. Leucism är ärftlig och styrs förmodligen av en recessiv gen. Det innebär att både tjuren och kon måste ha genen för att kalven ska bli vit.

Just denna älg är skjuten av en jägare söder om Forshaga kring år 2000. Skytten ville behålla hornen så dessa horn är från en älg i Dalarna.

Fakta

I Värmland finns ungefär 25 000 älgar och i hela landet 300 000 (sommarstammen)
Varje år skjuts drygt 4000 älgar i Värmland och för hela Sverige är motsvarande siffra 80 000
Vita älgar finns främst i Värmland men också i Dalsland och Bohuslän
Det finns omkring 50–100 vita älgar i Värmland
Hur många vita älgar som skjuts finns det ingen statistik på, men kanske en handfull varje år.
Montaget är gjort av Jan Ohlsson på Trofédepån i Skoghall.