Katja Pettersson — Posters & utställningskatalog

Katja Pettersson är en svensk designer och en av grundarna till designgruppen Front. Med Front genomförde hon många utforskande projekt, där flera föremål nu ingår i de permanenta samlingarna på MoMA i New York, Centre Pompidou i Paris och V&A i London. Hennes verk finns också på Malmö konstmuseum och Nationalmuseum. År 2019 valdes hon in i Kungliga Konstakademien.

I museibutiken hittar du posters med tre olika motiv av Katja Pettersson, framtagen i samband med utställningen Glitch, som är aktuell på Värmlands Museum från 19 april till 15 september 2024. Med storskaliga akvareller och skulpturala objekt utforskar utställningen relationen mellan människor och natur. Verken är inspirerade av kopplingen till älven, och erbjuder en omslutande upplevelse där personliga erfarenheter av hot och längtan står i fokus.

Utställningskatalog

Under hela utställningsperioden finns utställningskatalogen GLITCH i butiken. Här kan du läsa mer ingående om utställningen på Värmlands Museum, och processen bakom Katja Petterssons verk.

Foto: Josefine Forsberg

Gromlut Bordslykta | NM&

Gromlut, designad av Katja Pettersson, är en bordslykta för batteridrivna värmeljus. Tillverkad i glas med små bubblor, skapar den ett isigt och dimmigt uttryck. Namnet, som betyder ”grumlig” eller ”dimma”, kommer från en dialekt i Storuman i norra Sverige. Lyktan är blåst med en speciell teknik där den tredimensionella formen delvis pressas till en platt yta, vilket gör att ljusets gloria materialiseras när lyktan är tänd. Den inre delen får ett suddigt, isigt, gromlut-uttryck, med målet att förena hantverket och dialekten som riskerar att falla i glömska. Gromlut används i Nationalmuseums restaurang och finns nu tillgänglig i Värmlands Museums butik.

Foto: Nationalmuseum, Stockholm

Se utställningen Glitch