Program

Öppen arena för samtal, kunskap och debatt

Vi vill väcka nyfikenhet och vara en plats för möten mellan människor och olika perspektiv. Genom ett rikt programutbud är vi en mötesplats för näringsliv, kultur, ideella krafter, akademien, det offentliga och allmänheten. Vi bidrar med perspektiv på både historien och viktiga samtidsfrågor.

 

Program

 • Öppen visning av utställningen ”We have a dream”

  -

  - Samling i foajén

  Följ med vår utställningsproducent Susanne Wilhelmsson på visning av utställningen ” We have a dream ” innan du går på föredraget med Helene Blomqvist ” Vår första upplysningstänkare – Hedvig Charlotta Nordenflycht”

  Fri entré!

 • Vår första upplysningstänkare

  -

  - I utställningen " We have a dream"

  HEDVIG CHARLOTTA NORDENFLYCHT

  – VÅR FÖRSTA UPPLYSNINGSTÄNKARE

  Föredrag av Helene Blomqvist, docent i litteraturvetenskap Karlstads universitet.

  Den första i vårt land att offentligt ge sig in i upplysningsdiskussionen var en kvinna: Hedvig Charlotta Nordenflycht (1718–1763). Hon framstår som extremt modig och frispråkig i en tid då kvinnor inte skulle yttra sig offentligt och då det kunde vara farligt att utmana den rådande ordningen i stat och kyrka. Men Nordenflycht lägger inte handen på munnen. Om och om igen utmanar hon en patriarkal maktordnings underordning av kvinnan såväl som det livsåskådningsfundament som denna underordning bygger på.

  Och, likt upplysningsfilosofer som Voltaire, gör hon det i dikt.

  I detta föredrag presenterar Helene Blomqvist, docent i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, exempel ur Nordenflychts produktion på denna frispråkighet, på detta Nordenflychts Nej.

  Bild; kopia efter Johan Henrik Scheffel/ Nationalmuseum

 • Finissage! Samtal och dans i utställningen ”We have a dream”

  -

  - Utställningen "We have a dream"

  Finissage och sista dagen för utställningen We have a dream! 

  kl. 13.00

  ”Hur man kommer in i Pentagon med ett SL- kort!” – Oscar Edlund

  Oscar Edlund  berättar hur det har gått till att samla och intervjua de modiga röster som han och fotografen Albert Wiking  mött och porträtterat i utställningen ”We have a dream”.

  Ett samtal mellan Oscar Edlund och Susanne Wilhelmsson, utställningsproducent.

   

  kl. 14.00

  Vi firar Internationella dansdagen  med dansgestaltningar utifrån ”We have a dream”

  Upplevelser från utställningen har flätats samman med samtal och danslabb kring demokrati, mångfald, jämlikhet,att vara människa och vilja berätta med sin kropp.

  Med Karlstads universitet/Dans, 60hp under ledning av Cecilia Bjertoft och Monica Malmén.

   

   

   

 • Skogsfinnarna i arkiven

  -

  - Plats: Församlingshemmet i Gräsmark

  Del tre i en seminarieserie om finnskogen.

  Medverkande:
  Gabriel Bladh, professor, Karlstads universitet,
  Peter Olausson, docent, Karlstads universitet och Värmländska Akademien.

  Berättelserna från Finnskogen i norra Värmland spänner i ett manligt narrativ från historier om människors nära nog omöjliga uppgift att skaffa sig bärgning genom svedjebruk, över otaliga historier om magiska krafter, till konsekvenserna av nationalstatens födelse. I studiecirklar och en utställning träder historiens dolda kvinnor och nutida lokala berättarröster fram.

  I samarbete mellan Värmländska akademien, Torsby Finnskogscentrum och Studiefrämjandet.

  En del av Europaåret för kulturarv 2018. #EuropeForCulture

 • Vernissage ”När andan väcker gömda minnen”

  -

  - von Echstedtska gården

  När andan väcker gömda minnen

  – Ove Harder Finseth på von Echstedtska gården

  Tänk alla dessa kvinnor, barn och karlar som under århundraden har rört sig inomhus och ute på von Echstedtska gården! Hur de har arbetat, sovit, pratat, skvallrat, supit, frusit och varit varma på olika platser och i olika rum i huset. Drängar, bönder, adelsmän, fruar, mamseller och pigor…

  Miljön och gårdens människor har sommarens utställare Ove Harder Finseth funderat mycket kring i en utställning som han har gett namnet ” När andan väcker gömda minnen”.

  Den rustika men eleganta 1700 – tals miljön bildar bakgrund till hans ömtåliga installationer med skira broderier i silke, applikationer, slöjor, spets, pärlor, skimrande silvertrådar och föremål som tillsammans blir en berättelse om gårdens folk i många av livets skeden, i glädje och sorg.

  Vi har sådan tur att Ove Harder Finseth vill återvända till ” denne fantastiske rokoko-gården” som han själv säger. Gården som byggdes av Bengt von Echstedt och hans fru Christina Catharina 1762 – 64. Ett modernt par som såg till att blanda det allra senaste för tiden med det historiska när de inredde sitt hus. Fru Christina Catharina skulle säkert varmt välkomna Ove Harder Finseths besök och genast beställa en frasande sidenklänning att bära till festerna, där silket skimrade i skuggorna och ljusen flämtade i rummen…

  Ove Harder Finseth är en av Norges allra främsta modedesigners med en profilerad kundkrets däribland det norska kungahuset. Han fick det prestigefyllda uppdraget att sy kronprinsessan Mette – Marits brudklänning, en dröm i silkescrepe som ännu omtalas som en av de vackraste brudklänningar som gjorts. Han arbetar förutom med enskilda kunder också med utställningsprojekt inom begreppet Haute-Couture.

   

  Utställningen ” När andan väcker gömda minnen” visas hela sommaren 26 maj – 19 augusti 2018.