Om gården

Von Echstedtska gården är kanske den märkligaste av Värmlands ännu bevarade äldre gårdar. Ett besök här kommer förgylla din sommar på flera sätt. På plats erbjuder vi, förutom en fantastisk miljö, bland annat guidade turer, kafé med butik, Värmlands genbank av äpplen i apelgården och en alltid väldoftande örtagård.

På den lilla höjden framför caféet kan du med utsikt över sjön Summeln avnjuta en god fika som hämtat både inspiration och råvaror från närområdet. På tunet framför kan barn i alla åldrar ge sig i kasst med olika typer av äldre lekar som håller än idag.

Gården byggdes mellan 1762-1764 och har på utsidan en nästan karolinsk prägel; den strama låga manbyggnaden och de två par flyglarna. Inne i huvudbyggnaden blommar rokokon. Du ser det i möblerna men kanske främst i de vackra väggmålningarna. Redan i förstugan hälsas besökaren av ett par grenadjärer från Adolf Fredriks tid och i salen finns målningar med bibliska motiv. Till och med hemlighuset har burleska dekorationer utan motsvarighet i landet. Du kan välja att utforska huset och miljöerna själv eller genom en av våra guidningar som du kan passa in ditt besök efter.

En introduktion till gården

von Echstedtska gården ägs och drivs sedan 1939 av Värmlands Museum. Idag med stöd från Säffle kommun.