Monitor

I denna utställning kan du följa John Ericssons arbete med att konstruera världens första pansarfartyg med rörligt kanontorn. Fartyget Monitor kom att spela en avgörande roll för nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget 1861-65.

John Ericsson föddes på Långban 1803 och kom att bli en av Sveriges genom tiderna största kändisar. Han var uppfinnaren som tog sig från den Värmländska Bergslagen via militären till Stockholm, London och sedermera New York. Genom sin karriär tog han sig an många projekt, både nya innovationer och förfiningar av existerande, men det han kom att bli mest känd för är konstruerandet av krigsfartyget USS Monitor. Beställningen av fartyget kom från Nordstaterna mitt under brinnande inbördeskrig. Man behövde ett motdrag gentemot Sydstaternas fruktade pansarfartyg Merrimac (CSS Virginia) som mer eller mindre gjort kaffeved av allt vattenburet motstånd de stött på.

Båten som John Ericsson ville konstruera var egentligen mera en u-båt med det mesta av utrymmet under vattenlinjen. Monitor var 52,4 m lång, 12,5 m bred och hade en vikt av 776 ton. Den var utrustad med två kanoner i det svängbara tornet. Besättningen utgjordes av 59 man. Av kritikerna fick Monitor benämningar så som ”en plåtburk på ett takspån”, ”en flotte med ostkupa på” eller ”en likkista av järn.” Monitor lyckades dock att skydda Nordstaternas ställningar från Merrimac vid slaget  vid Hampton Roads mars 1862 och fick därmed en plats i historieböckerna.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Värmlands Museum, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att informera dig om nyheter och uppdateringar om vår verksamhet, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra vår verksamhet.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande museet@varmlandsmuseum.se.

Värmlands Museum förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR