Internationell miljöfilmfestival i Långban

Den prisbelönade argentinske regissören Juan Dickinson (Dolores, Destino Anunciado) inviger årets Miljöfilmfestival i Långban med sin senaste film, Fireland dogs.

”Juan Dickinson är en av Argentinas mest uppskattade filmare, som skildrar relationen mellan människa och djur i flera av sina filmer ”, säger Erik Klefbom, miljöjournalist och en av arrangörerna.

Tema: Rewilding

Miljöfilmfestivalen hålls i den gamla gruv- och kulturbyn Långban norr om Filipstad den 20 och 21 augusti. Här visas drama- och dokumentärfilmer från Sverige, Frankrike, Argentina, Ryssland och USA. Temat denna gång är Rewilding.

”Rewilding handlar om att lämna naturen i fred så att den återhämtar sig. Men vi ställer oss också frågan varför så många ägnar sig åt detta. Varför vill vi egentligen återställa naturen? Vi hoppas att filmerna och de inbjudna gästerna lyfter den här frågan”, säger Erik Klefbom

Den franska regissören Jacques Cluzaud (Säsonger, Oceaner) framträder med sin kanske största succé Flyttfåglar, och Jeff Gibbs diskuterar sin omtalade dokumentär om miljörörelsen, Planet of the Humans, som han gjorde tillsammans med journalisten Michael Moore.

Figurteaterkompaniet ställer i ordning en filmverkstad för barn & ungdom och Mosspoeterna Titti Spaltro och Lars Larsen sjunger och läser högt ur sin diktsamling ”Naturens återkomst”.

Festivalen arrangeras av Bokcirkeln Naturhjärtat tillsammans med Värmlands museum, som driver Långbans gruv- och kulturby, och med stöd av Region Värmland. Filmerna visas inuti den gamla hyttan och i den gamla fabriksbiografen, Svens Bio. De utländska gästerna deltar i samtalen via zoom på bioduk.

Läs mer och boka biljetter

Fullständigt program och information om biljetter hittar du på www.langbanshyttansmiljofilmfestival.se.