Dykarnas dag i Långban


Lördag 26 augusti arrangeras ett helt nytt evenemang i Långban gruv- och kulturby, Dykarnas dag. En heldag ägnad åt de numera vattenfyllda gruvorna djupt ner under jorden. Under dagen visar Långban Dyksällskap tillsammans med flera samarbetspartners upp sin verksamhet i de gamla gruvorna dit dykare från hela världen kommer för att få uppleva gruvdykning när den är som bäst. Det blir bland annat föreläsning, aktiviteter och filmvisning.

Dykning i Långbans numera vattenfyllda gruvor. Foto: Anders Torstensson

– Väldigt många av våra besökare är nyfikna på hur det ser ut nere i gruvorna idag. Vi får massvis av frågor, förslag och tips. Det känns jättekul att Värmlands Museum tillsammans med Långban Dyksällskap för första gången ägnar en heldag åt att visa och berätta om hur det ser ut nere i gruvorna gör det här till något som våra besökare kan ta del av i framtiden, säger Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare på Värmlands Museum och platsansvarig för Långban gruv- och kulturby.

– Långbans undervattensvärld är enorm, vi besöker en tidskapsel där man som dykare får uppleva en färd genom svensk industrihistoria. En unik upplevelse som vi är mycket stolta över att få dela med oss av, säger Mattias Tancred, projektledare för dykningarna i Långban och ordförande för Långban Dyksällskap.

Dykarnas filmer från gruvan

Långban Dyksällskap har under sommaren spelat in ett antal filmer som finns tillgängliga bland museets digitala guider i besökarens mobiltelefon.

– Runt om på området finns skyltar där besökaren genom att använda sin mobiltelefon enkelt kan se filmen och ta del av hur det ser ut nere i de vattenfyllda gruvorna idag. Ett konkret exempel på när samarbete skapar mervärde för flera, i det här fallet Långbans besökare. De här digitala guiderna i mobilen finns tillgängliga året om så det skapar ett mervärde för platsen utanför museets öppettider, säger Daniel Olsson.