Aktiviteter

Guidningar

Under sommaren erbjuder vi guidade turer av området 2 gånger om dagen på vardagar; kl. 10:30 och kl 14:00. Och en gång, kl 14:00 på helger. Kostnad 40 kr alt. 80 kr inklusive inträde till utställningarna. Anmälan sker i receptionen.

Mineralletning och LAB

Långban är en av världens mineralartsrikaste platser. I receptionen kan du låna slägga, skyddsglasögon och handskar och ge dig ut själv eller med hela familjen på de gamla högarna vid sjön för att leta mineraler. I vårt nya Mineral LAB kan du sen undersöka dina fynd och kanske upptäcka att du funnit en helt ny art!

Skattjakt

Kan du lösa alla gåtorna för att hitta skatten? Start i receptionen.

Pris 20 kr/ person

Vandring

I våra ögon är Långban en av världens vackraste platser. Det är en fascinerande miljö där gamla historiska byggnader har fått nytt liv och naturen bjuder på sällsynta orkidéer, spegelblanka sjöar och tronande malmhögar. Området skiftar karaktär efter årstidernas och vädrets växlingar, varje stund har sin tjusning. Välkommen till en sagolik plats. Även om väggarna inte kan tala är det lätt att föreställa sig Långban från förr.

På området finns en markerad vandringsled som tar dig ut på Tibergs Udde, men det är väldigt vackert att även vandra genom den gamla gruvbyn, ner till Långbansjön och örbi det gamla samhället.

Svens Bio

I en nostalgisk femtiotalsmiljö men med modernt sköna stolar varvar vi historiska filmer med aktuella teman. Utan reklamavbrott.

Temaguidningar

Under sommaren arrangerar vi temaguidningar på Långban. Närmare info om datum och kostnad kommer närmare säsongen. För grupper är det möjligt att boka en temaguidning när som helst på året.

Kvinnorna och gruvan – En guidning som handlar om kvinnornas ofta oförtäljda berättelse inom den svenska gruvnäringens historia. Pris: 80 kr 20/7 & 10/8

Mineralerna i Långban – En guidning med fokus på vilka mineral man bara hittat här i Långban och vad man mer kan tänkas gömma sig i berggrunden. Guide: Jan Vennerström, gruvingenjör och medlem i Långbansällskapet. Pris: 80 kr Tid: 27/7 &17/8

Historisk by-vandring – En historisk vandring genom den gamla byn med Donald Eriksson, född och uppvuxen i Långban. Pris: 80 kr 3/8 & 24/8