Lör 02 okt, kl 14:00

Carl Axel Gottlunds dagbok

Torsby Finnskogscentrum arrangerar under kulturveckan Höstglöd i Torsby ett seminarium med Carl Axel Gottlunds dagbok om tema den 2/10 kl 14.00.

200 år sedan vandringen på Solør Värmland Finnskog.

Det är 200 år sedan Carl Axel Gottlund besökte Solør Värmland Finnskog. Han gick, red eller rodde i skog, mark och längs vattendrag, mellan herrgårdar, gårdar, torp och backstugor i bygder där det än idag är levande Finnskogar. I fem månader färdades han i ett ständigt mötte mellan finnar och svenskar. Gottlund skev intensivt ned upplevelserna i sin dagbok. Dagboken har publicerats två gånger. Nu, 2021, ges den ut igen i en ny och helt fullständig utgåva.

Varför har dagboken blivit en så eftertraktad källa och Gottlund så betydelsefull som person för skogsfinnar och sverigefinnar? Vad fick resan för betydelse för finnskogen då och vidare som kulturhostirsk källa idag?

Detta blir föremål för presentationer och diskussion under ett seminarium på Torsby Finnskogscentrum lördag 2/10 kl 14.00.

Deltar i seminariet gör:

Anna Ø Forsberg, arkivarie och förläggare som tillsammans med Niclas Persson, forskare, publicerar nyutgåvan av Gottlunds dagbok.

Kersti Berggren, fd verksamhetsledare Torsby Finnskogscentrum

Kristin Mikalsen, Doktorand i Historia Karlstads universitet.

Moderator: Birgitta Elfström