Ons 19 feb, kl 18:00
Så hackar du en nation:
Demokrati, nya medier och minnet av Förintelsen 1941-1945.

Fotograf: Hanna K. Neikter

Demokratin är under global attack och frågan är om den kommer att överleva. I nuläget verkar det politiska läget ständigt mörkna, inte minst i vår egen del av världen.

I år är det 75 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades av allierade trupper under slutet av andra världskriget.Vilka likheter och skillnader finns, angående den euroepiska politiska utvecklingen inför Förintelsen av Europas judar 1941-1945 och dagens situation 2020? Både mellankrigstiden och nutiden vittnar om en omvälvande medieteknisk utveckling. Den hatiska propagandan förblir snabb och skicklig på att utnyttja ny teknik.

Idag har demokratin svårt att hänga med i utvecklingen, då extremister och främmande makt förstår att högeffektivt utnyttja nya medier — särskilt sociala medier som Facebook, etc. – för att undergräva vår tro på gemenskap, inkludering och tolerans. Hur kan ”det goda samhället” försvara sig i en samtid, då hatets höga röster erbjuder snabba, kraftfulla och imponerande resultat?

Henrik Arnstad är historiker, vetenskapsjournalist och lärare i medieteknik på Södertörns högskola – samt författare till böckerna ”Älskade fascism” och ”Hatade demokrati”, vilka nu utkommer i dubbelutgåvor.

Förläsningen ingår i museets ordinarie entré.
Barn och unga upp till 25 år går gratis. Årskort gäller.

Arrangemanget görs tillsammans med Värmlands Museiförening.
Medlemmar i museiföreningen går gratis.

Del av utställningen