Sön 22 sep, kl 15:30
Meditation på museet

Meditation på museet

Utställningarna på Värmlands Museum väcker tanken till liv. Under tre söndagar öppnar vi upp Nyrénhallen för möjligheten att efter museets öppettider stanna upp och under 60 minuter handledd meditation kliva in bland Christian-Pontus Anderssons skulpturer. Tillsammans skapar vi ett rum där tystnad och tanke får ta plats och ge energi. Handledare är Hans Kvarnström.

Alla är välkomna att delta, dock har vi ett begränsat antal platser.
Aktiviteten ingår i museets ordinarie entrépris och börjar 15:30 med att vi möts upp vid stora trappan, innanför receptionen. Bokning av platser sker på plats i museireceptionen samma dag som aktiviteten genomförs.

Så här går det till

Vi använder oss av en meditationsmetod som kallas objektlös djupmeditation och är en övning i tålamod, i att bara vara utan att prestera. Kroppen och sittställningen är av central betydelse. Olika sittställningar används, men gemensamt för dem är att vi sitter i balans, upprätt i kroppens lodlinje och med så lite spänning som möjligt.

Att sitta så är en hjälp att nå inre och yttre stillhet. Ställningen gör det också möjligt att ge utrymme för andningen och fritt låta den äga rum. Den fria andningen, i kroppens egen takt, ger ytterligare hjälp till vila och ro. Och precis som andningen får komma och gå fritt, får tankarna passera utan att vi fäster uppmärksamhet vid eller värderar dem.

Som inledning till meditationen ges en introduktion på ca 30 minuter. Sedan sitter vi i tystnad, efter att museet stängt för övriga besökare, i utställningen under 30 minuter.

Meditationen avslutas ca 16:30.

Del av utställningen