Ons 04 dec, kl 18:00
Föredag med Helena Lundgren Landin

Foto: Bertil Ludvigsson

Lustenbåtarna och flottningen på Klarälven

Under lång tid var flottningen en av de största industrierna i Sverige och sysselsatte som mest ett par tusen personer om året bara i Värmland. Lustenbåtarna som användes för bogsering av virke kom att bli karakteristiska för flottningen på Klarälven som var Sveriges sista flottled. Här flottade man ända fram till 1991.

Helena Lundgren Landin har dokumenterat Lustenbåtarnas historia och arbetar till vardags som platsansvarig på Pråmkompaniet i Skoghall. Hon är även initiativtagare till evenemanget Flottningsbåtens dag samt facebookgruppen Svenska flottningsbåtar. Under 2019 tilldelades hon Region Värmlands litteraturpris samt Skogshistoriska sällskapets hedersutmärkelse Örtugen för sin bok Lustenbåtarna på Klarälven. Kom och hör henne berätta om flottningen och de båtar som användes inom timmerhanteringen.

Onsdag 4 december.
18.00. Föredraget pågår ca 45 minuter + boksignering efteråt.
Hörsalen på Värmlands Museum

Föredraget ingår i museets entré.
Gratis för barn och unga upp till 25 år. Årskort gäller.

Del av utställningen