Lör 16 jul, kl 12:00
Ljuva 1700-tal – Temadag
Välkommen till en heldag på von Echstedtska gården då vi fullkomligt badar i 1700-talskultur! Musik, mat, mode och dans fyller programmet, här finns något som passar för hela familjen.
Dagen är uppdelad i två delar, ett familjeprogram mitt på dagen och ett kvällsprogram med konsert och dans på logen.
Mat och dryck finns att köpa i caféet som har kvällsöppet.
Biljetter till kvällsprogrammet Del 2 med start kl 18 säljs via Tickster eller på plats. Del 1 ingår i ordinarie entré till gården.
Ljuva 1700-tal, del 1
Lyssna, lek och lär om dans! Historiska sång- och danslekar för barn mellan 0–100 år med Kerstin Sjösten Wölling.
Danslekar har använts till nytta och nöje sedan 1600-talet, minst! Kerstin Sjösten Wölling kommer här att presentera ett urval av historiska sång- och danslekar. Medverkar gör också spelmannen Artur Emtedal, bördig från Västra Ämtervik. Alla barn mellan 0–100 år är välkomna att vara med och dansa, sjunga och leka tillsammans, och smittas av musikens och rörelsens glädje!
Guidad visning av gårdens byggnader och rum.
Ordinarie visning kl 14.30 utgår denna dag.
Visning av modedräkter från 1700-talet med Anders Löfgren.
Presentation av 1700-talets dräkter och mode, folkligt och högre stånds. Vi berättar om olika textilier, mönster och modeller. Medlemmar ur Sällskapet Gustafs Skål medverkar och visar upp dräkter. Är du nyfiken på hur paret von Echstedt kan ha klätt sig? Eller hur klädmodet såg ut på 1700-talet? Eller funderar du på att själv sy en historisk dräkt? Då är detta ett ypperligt tillfälle att låta dig inspireras och få tips!
Guidad visning av gårdens byggnader och rum.
Ordinarie visning kl 14.30 utgår denna dag.
Ljuva 1700-tal, del 2
Konsert med unik musik från historiska svenska samlingar framförd på historiska instrument med Ensemble Zellbell, under ledning av Rebecka Karlsson.
Sveriges huvudstad Stockholm har under århundradena stått värd för många intressanta och erkända musiker. Det kungliga hovet, kungar och drottningar, adelsfolk m.fl. har beskyddat och uppmuntrat dessa musiker, även genom svåra tider av krig, hungersnöd, pest och stränga väderförhållanden. En rik skatt med noter finns bevarad som berättar om den musik som spelats i Sverige men även i övriga Europa genom åren. Musiken visar också hur tätt Sverige stod förbundet med resten av Europa, både kulturellt och socialt.
I det här konsertprogrammet framförs historisk musik på historiska instrument, musik från Stockholm av tonsättare som Roman, Zellbell och Johnsen. Detta är fantastisk, unik musik, som sällan eller kanske aldrig tidigare spelats i modern tid!
Medverkande
Ulf Bjurenhed – barockoboe
Kyoko Nakazawa – barockoboe
Jenny Lierud – barockcelllo
Peter Lönnerberg – cembalo
Konserten genomförs med generöst bidrag från Sven och Dagmar Saléns vetenskaps- och kulturstiftelse.
Populära sällskapsdanser från 1700-talet, uppvisning och prova-på, med Anna Löfgren.
Dansmästaren Anna Löfgren presenterar 1700-talets sällskapsdanser med utgångspunkt i de två egenproducerade dansböckerna kring historisk sällskapsdans. Publiken kommer få se danser dansas men också prova på enklare former av dans, detta till levande musik! Medverkar gör dansare från Sällskapet Gustafs Skål och dansare från Apertins Herrgårdsdansare, som är en dansgrupp verksam i Värmland, samt musikerna i Ensemble Zellbell. Välkommen att se, uppleva, testa och låta dig förföras in i 1700-talsdansens historiska vindlingar!
Om Kerstin Sjösten Wölling
Kerstin Sjösten Wölling har studerat historisk dans vid Danshögskolan i Stockholm samt studerat dramapedagogik och etnologi vid Stockholms universitet. Hon har även en magisterexamen i textilvetenskap. Kerstin är idag verksam som skräddare och arbetar med rekonstruktion av olika historiska tyger och mönster inom företaget Duran Textiles. Därtill är hon aktiv dansare bl. a inom Sällskapet Gustafs Skål. Kerstin har dansat sedan barnsben, historisk dans i olika former, främst folklig dans och högreståndsdans. Hon började som barn dansa i Skansens ringleksbarn och senare Skansens folkdanslag. Hon var själv ledare för Skansens ringleksbarn 2002–2012 och är idag ledare av Arturs ringleksbarn, som är en fortsättning på ringlekstraderingen fristående från Stiftelsen Skansen, båda bygger på en uppvisningstradition påbörjad av Artur Hazelius på 1890-talet.
Om Anders Löfgren
Anders Löfgren har studerat etnologi med dräkthistorisk inriktning i Gävle, konsthistoria i Linköping samt är utbildad till textilchef hos Carl Malmsten. Anders har arbetat på Skansen i Stockholm i 40 år, och varit chef för Svensk Hemslöjd. Han håller regelbundet dräkthistoriska föredrag och har genom åren bl. a hållit ett 100-tal på Skansen och har gästat de flesta av Sveriges museer. Anders har i 20 år suttit i styrelsen för Garderobe, Sveriges dräkt och modehistoriska förening, och i över 30 år suttit i styrelsen för samt varit aktivt verksam i Sällskapet Gustafs Skål. Idag är Anders chef för och driver föreningsgården Kristinehovs Malmgård på Södermalm i Stockholm tillsammans med sin fru Anna Löfgren.
Om Ensemble Zellbell
En nybildad barockensemble med fokus i att framföra historisk musik från 1700-talshov runt om Europa. Musiken återfinns i historiska samlingar på olika bibliotek och i olika arkiv. Ensemblen leds av barockviolinisten Rebecka Karlsson och dess medlemmar är välkända musiker på både den svenska och den internationella barockscenen. Under våren 2022 har ensemblen uppträtt både i Stockholm och på Narva slott i Estland.
Om Anna Löfgren
Anna Löfgren är utbildad i historisk dans på Danshögskolan i Stockholm och har även dansat för t ex. Jane Gingell och Barbara Sparti. Nu är Anna verksam som frilansande dansmästare och är bl. a dansansvarig i Sällskapet Gustafs Skål och på Kristinehovs Malmgård i Stockholm. Anna leder danskurser i hela Norden och samarbetar med cembalisten Wilhelm Dahllöf och violinisten Rebecka Karlsson i olika projekt kring historisk dans. Tillsammans har Anna och Wilhelm gjort en dansbok med danser från 1650 till 1801 och som nu fått spridning både i Sverige men också utomlands, och sommaren 2022 presenteras en ny dansbok med historiska nordiska kadriljer där även Rebecka medverkar. Arbete med ytterligare dansböcker med historisk dans pågår för fullt. Anna gör även olika mat- och dräkthistoriska föredrag och är husfru på Kristinehovs Malmgård där hon driver verksamheten tillsammans med sin man Anders Löfgren.
Om Rebecka Karlsson – initiativtagare, producent, barockviolin
Rebecka Karlsson, bördig från Kristinehamn, har studerat violin för Karl-Ove Mannberg och Anna Lindal samt barockviolin för Ann Wallström vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har varit utbytesstudent vid Conservatorio di Musica G.B. Martini i Bologna, Italien, där hon studerade violin för maestro Carlo Ricci, och studerat barockviolin på masternivå för professor Anton Steck vid Staatliche Hochschule für Musik i Trossingen, Tyskland. Förutom detta har Rebecka tagit mästarkurser för bl.a. Stefano Montanari och Rachel Podger. Nu är Rebecka verksam som frilansviolinist och pedagog, bosatt i Stockholm. Hon har spelat med ensembler som Hofkapelle München och Hassler Consort, och spelar regelbundet med bl.a. Drottningholmsteaterns orkester, Nordiska Kammarorkestern, Göteborg Baroque och Karlsson Barock. Sedan våren 2012 är Rebecka fast medlem i Drottningholms Barockensemble. Tillsammans med violasten Karin Ahnlund och cellisten Mirjam Pfeiffer har hon barockensemblen Frihet, barockt och systerskap och hon är musikalisk ledare för Ensemble Utile Dulci och Ensemble Zellbell. Rebecka är också anlitad för olika solo- och konsertmästaruppdrag, samarbetar med dansmästaren Anna Löfgren och cembalisten Wilhelm Dahllöf kring historisk sällskapsdans samt arrangerar, producerar och medverkar ofta i olika event kring historisk musik, dans, konst och kultur.
Del 1 ingår i ordinarie entré till gården.
Biljetter till kvällsprogrammet Del 2 med start kl 18 säljs via Tickster eller på plats. Pris: 250 kr
Boka biljett till konsert och sällskapsdans ala 1700-talet. (extern länk)