Fre 11 aug - Lör 12 aug

Långbanshyttans miljöfilmfestival

Långbanshyttans miljöfilmfestival arrangeras i gruvbyn 11–12 augusti 2023. Nationella och internationella filmer och gäster utgör programmet för två dagars filmfestival i gruvbyn.

Förboka biljetter

Fredagens kvällsprogram innehåller filmvisningar, middag, muisk och föredrag/samtal om det aktuella temat. Kostnad: 250 kr.

Lördagsarrangemanget är kostnadsfritt men antalet platser till filmvisningarna är begränsat så föboka gärna plats för säker entré.

Boka biljett här

Fredag 11 augusti

Den franske regissören Michel Seydoux introducerar sin dokumentärfilm ”Ekens rike” (Le Chéne) på filmfestivalen i Långban fredagen den 11 augusti.

– Med ”Ekens rike” fortsätter vi vår franska tradition här i Långban. Michel Seydoux tillhör en skola som fulländat tekniken med att filma från djurens perspektiv, i samma anda som ”Flyttfåglar” och ”Säsonger”, säger Erik Klefbom, en av arrangörerna.

Lördag 12 augusti

På lördagen den 12 augusti svarar den finske regissören Juho Kuosmanen på frågor om sitt prisbelönade drama ”Kupé nr 6” och dokumentärfilmaren Tor Lennart Tuorda från Kvikkjokk finns på plats för att prata om händelserna runt kraftverksbygget i Alta på 70-talet, något som skildras i filmen ”Låt älven leva”

– ”Låt älven leva” sätter fingret på årets tema Ingenmansland och vi är jätteglada att Tor Lennart Tuorda kommer hit till Långban för att diskutera filmen, säger Erik Klefbom.

Figurteaterkompaniet ställer i ordning en filmverkstad för barn & ungdom (10-20 år) och delar ut priset ”Guldhackan” till vinnande bidrag.

Årets tema: Ingenmansland

Biljetter förbokas via Tickster.com.

Läs mer om programmet på langbanshyttansmiljofilmfestival.se där aktuell info publiceras löpande.

Festivalen arrangeras av Bokcirkeln Naturhjärtat tillsammans med Värmlands Museum, som driver Långbans gruv- och kulturby, och med stöd av Region Värmland och Filipstads kommun. Filmerna visas i den gamla fabriksbiografen, Svens Bio.