Mån 28 jan, kl 17:00
Förintelsens minnesdag 28/1
Filmvisning

DENIAL – film & samtal med Deborah Lipstadt

Förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att hedra minnet av Förintelsens offer, men också de som hade möjlighet att stå emot. I samband med Förintelsens minnesdag 2019 bjuder Värmlands Museum och Arenan i Bibliotekshuset in till en exklusiv biovisning av filmen DENIAL och ett efterföljande livesänt samtal med filmens huvudperson Deborah Lipstadt. Under samtalet kommer publiken på alla biografer ha möjlighet att ställa sina frågor till Deborah.

DENIAL – 1996 stämdes den amerikanska historikern Deborah Lipstadt av författaren och förintelseförnekaren David Irving. I sin bok ”The Growing Assault on Truth and Memory” hade hon utpekat honom som en högerextremist som förnekade gaskamrarnas existens. För att vinna rättegången måste Deborah paradoxalt nog bevisa för rätten att dessa massmord ägt rum. Denial är baserad på Deborah Lipstadts bok ”History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier”.

Regi: Mick Jackson | Med: Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall | 110min | Storbritannien, USA (2016) |Eng tal/eng text |Ålder: 15 år (11 år i vuxens sällskap)

Filmen visas måndag 28 januari kl. 17.00. Filmen visas på engelska.
Efterföljande livesänt scensamtal med Deborah Lipstadt och Willy Silberstein kl. 18.45- ca 19.15
Plats: Arenan Bibliotekshuset, Karlstad
Biljetter: Gratis filmvisning – men boka plats  genom anmälan här länk

Filmvisningen genomförs i samarbete med Folkets hus och parker. Filmen och scensamtalet visas samtidigt på ett tiotal orter runt om i landet.

Deborah Lipstadt är professor i historia vid vid Emory University i Atlanta, USA. Hon har publicerat ett stort antal böcker, bl. a. ”The Growing Assault on Truth and Memory” om förnekelse av Förintelsen och ”History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier”. Deborah Lipstadt har erhållit många utmärkelser och ett antal hedersdoktorat vid ett flertal universitet. Hon var av president Clinton och president Obama utsedd till rådgivare i frågor om USA:s minneshållning av Förintelsen.

Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med lärdomar från Förintelsen.

 

Välkommen!