Fre 26 maj, kl 18:00

Föreläsning: Dave Goulson – Saving our insects

I samband med pollingeringsveckan 2023 visar Karlstads kommun utställningen SURR på Sandgrundsudden. I anslutning till detta arrangeras ett föredrag i hörsalen på Värmlands Museum med Dave Goulson, professor i biologi vid University of Sussex.

Föredraget hålls på Engelska och går även att följa digitalt på Zoom via länken nedan.

https://kau-se.zoom.us/j/62931587321

Dave medverkar på länk från Storbritannien och visas på storbild i hörsalen, där det även kommer att hållas en inledning av Peter Lampert från Karlstads universitet och finnas möjlighet att ställa frågor till föreläsaren.

Om föredraget

Insekter är livsviktiga, fascinerande, konstiga och underbara. De är mat, pollinatörer, återvinningsföretag, skadedjursbekämpare och mycket mer, så vi bör vara djupt oroade över att de är på snabb tillbakagång. Dave Goulson kommer att förklara de många orsakerna till insektsnedgången och sedan vända sig till lösningarna på denna kris. Dessa inkluderar att i grunden förändra vårt sätt att odla mat, genom att vilda om vissa områden och genom att förvandla våra trädgårdar och urbana grönområden till oaser för livet.

Om Dave Goulson

Dave Goulson är professor i biologi vid University of Sussex, specialiserad på biekologi. Han har publicerat mer än 350 vetenskapliga artiklar om ekologi och bevarande av humlor och andra insekter. Han är författare till Bumblebees; Their Behaviour, Ecology and Conservation, publicerad 2010 av Oxford University Press, och av 6 populärvetenskapliga böcker utgivna av Jonathan Cape, inklusive bästsäljarna A Sting in the Tale (2013), The Garden Jungle (2019) och Silent Earth (2021) . Hans böcker har översatts till 19 språk. Goulson grundade Bumblebee Conservation Trust 2006, en välgörenhetsorganisation som har vuxit till 12 000 medlemmar. Han var: Biotechnology and Biological Sciences Research Council’s Social Innovator of the Year 2010; tilldelades Zoological Society of Londons Marsh Award for Conservation Biology 2013; valdes till Fellow i Royal Society of Edinburgh 2013; gav British Ecological Society Public Engagement Award 2014; gav Zoological Society of Londons Clarivate Award for Communicating Zoology 2020. 2015 utsågs han till nummer 8 i BBC Wildlife Magazines lista över de 50 mest inflytelserika personerna inom naturvård. Under 2018 fram till 2022 utsågs han till ”Highly Cited Researcher” av Thompson ISI. Han är en ”ambassadör” för UK Wildlife Trusts och president för Pesticide Free Scotland.

Program pollineringsveckan

Se hela programmet för pollineringsveckan här.